Kryddstark flankstek med rotfrukter och quinoa
Flankstek är en av mina favoritstyckdetaljer. Köttet är magert och smakrikt med grov köttstruktur och gör sig enormt bra med kryddorna i det här receptet.
Ingredients
- 600 g strimlad flankstek *
- 1 msk sesamolja Kan ersättas med avokadoolja.
- 2 tsk riven ingefära
- 1-2 st pressade vitlöksklyftor
- 0,5 st finhackad gul lök
- 4 msk olivolja Kan ersättas med avokadoolja.
- 1 msk chilipulver
- 1 msk spiskummin
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk oregano
- 2 tsk lökpulver
- 2 tsk havssalt
- 2 tsk svartpeppar
- 3-4 st medelstora majrovor, tärnade
- 3-4 st morötter, skurna i munsbitar
- 0,75-1 l hackad broccoli
- 3-4 st portabellosvampar, skivade
- 4 dl kokt röd quinoa
Instructions
- Hetta upp avokadooljan i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt ingefära, vitlök och lök. Rör om och stek i en halv minut.
- Tillsätt flankstek, olivolja, chilipulver, spiskummin, paprikapulver, oregano, lökpulver, salt och peppar och fortsätt att steka under omrörning tills köttet är genomstekt. Det tar 7-10 minuter.
- Tillsätt majrova, morot. broccoli och svamp. Stek i ytterligare 2-5 minuter under omrörning.
- Servera med kokt quinoa.
Notes
*Det är viktigt att köttet skärs tvärs över muskelfibrerna när steken strimlas. Om flanksteken istället skärs längs med fibrerna krävs det mycket större kraft att tugga köttet.