Kryddig flankstek med rotfrukter och quinoa

Kryddstark flankstek med rotfrukter och quinoa

Den magra, smakrika flanksteken gör sig enormt bra med kryddorna i det här receptet.

Kryddstark flankstek med rotfrukter och quinoa

Flankstek är en av mina favoritstyckdetaljer. Köttet är magert och smakrikt med grov köttstruktur och gör sig enormt bra med kryddorna i det här receptet.
Måltid Hälsosam huvudrätt
Kök Stenålderskost / Nästan paleo / Svensk tolkning av asiatiskt
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 4 pers

Ingredienser

  • 600 g strimlad flankstek *
  • 1 msk sesamolja Kan ersättas med avokadoolja.
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1-2 st pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 st finhackad gul lök
  • 4 msk olivolja Kan ersättas med avokadoolja.
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk oregano
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk havssalt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 3-4 st medelstora majrovor, tärnade
  • 3-4 st morötter, skurna i munsbitar
  • 0,75-1 l hackad broccoli
  • 3-4 st portabellosvampar, skivade
  • 4 dl kokt röd quinoa

Instruktioner

  • Hetta upp avokadooljan i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt ingefära, vitlök och lök. Rör om och stek i en halv minut.
  • Tillsätt flankstek, olivolja, chilipulver, spiskummin, paprikapulver, oregano, lökpulver, salt och peppar och fortsätt att steka under omrörning tills köttet är genomstekt. Det tar 7-10 minuter.
  • Tillsätt majrova, morot. broccoli och svamp. Stek i ytterligare 2-5 minuter under omrörning.
  • Servera med kokt quinoa.

Anteckning

*Det är viktigt att köttet skärs tvärs över muskelfibrerna när steken strimlas. Om flanksteken istället skärs längs med fibrerna krävs det mycket större kraft att tugga köttet. 

Leave a Reply

Betyg