Lammfilé med rosmarin i lergryta
Utsökt recept som passar utmärkt till såväl vardagslyx som helgmiddagen.
Equipment
- Lergryta
Ingredienser
Marinad
- 1 kruka finhackad färsk rosmarin
- 0,5 st citron, finrivet skal av
- 2 msk balsamvinäger
- 1/4-1/2 dl olivolja
- 1 krm nymalen svartpeppar
Lammfilé
- 800 g lammfilé
- 0,5 kruka färsk timjan till garnering
Laktosfri potatismos
- 1 kg mjölig potatis, skalad och skuren i mindre bitar
- 2-3 dl kokosmjölk
- 2 krm malen muskot
- 0,5 kruka finhackad persilja
- 2 krm paprikapulver
- salt
- nymalen peppar
Instruktioner
Lammfilé med rosmarin i lergryta
- Lägg lergrytan i blöt en halvtimma innan tillagning.
- Blanda ingredienserna till marinaden.
- Skölj av och putsa lammsteken.
- Lägg lammsteken i lergrytan och häll över marinaden. Gnid in marinaden lite i köttet.
- Ställ in lergrytan i ugnen. Sätt ugnen på 100 grader. Tillaga tills lammfiléns innertemperatur är c:a 60 grader (tar c:a en timma och trekvart). Låt lammfilén eftersteka lite i lergrytan.
- Skär köttet i centimetertjocka skivor lite på snedden. Lägg tillbaka skivorna i lergrytan och garnera med färsk timjan.
Laktosfri potatismos
- Medan köttet står i ugnen tillagar du potatismoset.
- Häll vatten i en kastrull, tillsätt potatis och småkoka tills den är mjuk, c:a 15-20 minuter.
- Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt eller stekgaffel av trä.
- Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt mosa med potatisstöten tills moset är välblandat och krämigt. (Överarbeta inte moset då det kan bli klistrigt på grund av stärkelsen i potatisen).
- Servera lammfilén med potatismoset.