Lammfilé med rosmarin i lergryta

Lammfilé med rosmarin i lergryta

Utsökt recept på lammfilé som funkar oavsett tillfälle.

Lammfilé med rosmarin i lergryta

Utsökt recept som passar utmärkt till såväl vardagslyx som helgmiddagen.
Måltid Hälsosam huvudrätt
Kök Stenålderskost / Nästan paleo
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 2 t 30 minuter
Portioner 4 pers

Equipment

  • Lergryta

Ingredienser

Marinad

  • 1 kruka finhackad färsk rosmarin
  • 0,5 st citron, finrivet skal av
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1/4-1/2 dl olivolja
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Lammfilé

  • 800 g lammfilé
  • 0,5 kruka färsk timjan till garnering

Laktosfri potatismos

  • 1 kg mjölig potatis, skalad och skuren i mindre bitar
  • 2-3 dl kokosmjölk
  • 2 krm malen muskot
  • 0,5 kruka finhackad persilja
  • 2 krm paprikapulver
  • salt
  • nymalen peppar

Instruktioner

Lammfilé med rosmarin i lergryta

  • Lägg lergrytan i blöt en halvtimma innan tillagning.
  • Blanda ingredienserna till marinaden.
  • Skölj av och putsa lammsteken.
  • Lägg lammsteken i lergrytan och häll över marinaden. Gnid in marinaden lite i köttet.
  • Ställ in lergrytan i ugnen. Sätt ugnen på 100 grader. Tillaga tills lammfiléns innertemperatur är c:a 60 grader (tar c:a en timma och trekvart). Låt lammfilén eftersteka lite i lergrytan.
  • Skär köttet i centimetertjocka skivor lite på snedden. Lägg tillbaka skivorna i lergrytan och garnera med färsk timjan.

Laktosfri potatismos

  • Medan köttet står i ugnen tillagar du potatismoset.
  • Häll vatten i en kastrull, tillsätt potatis och småkoka tills den är mjuk, c:a 15-20 minuter.
  • Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt eller stekgaffel av trä.
  • Tillsätt övriga ingredienser och fortsätt mosa med potatisstöten tills moset är välblandat och krämigt. (Överarbeta inte moset då det kan bli klistrigt på grund av stärkelsen i potatisen).
  • Servera lammfilén med potatismoset.

Leave a Reply

Betyg